Problemele cu care municipalitatea târgovișteană se confrunta acum 100 de ani erau dintre cele mai variate, dar în același timp destul de actuale.
Astfel, primul punct pe ordinea de zi a ședinței extraordinare din 8 iulie 1920 a Comisiei Interimare a Urbei Târgoviște era votarea bugetului comunei pe exercițiul financiar 1920-1921. Odată cu analiza făcută asupra proiectului de buget s-au luat în discuție toate problemele existente, atât în ce privește partea de venituri, cât și cea privind cheltuielile. Având în vedere că veniturile comunei s-au diminuat simțitor, iar partea de cheltuieli obligatorii a depășit cu mult aceste venituri, a fost necesară mărirea unor taxe, dar și înființarea de taxe noi.
S-a discutat, de asemenea, problema conductei de alimentare a orașului cu apă, care din cauza deteriorărilor produse în timpul ocupației germane nu mai funcționa în parametri normali. Pentru reparațiile necesare s-a obținut din partea Ministerului de Război suma de 95.000 de lei, având în vedere faptul că Târgoviștea era sediul unei divizii și a mai multor instituții militare.
La capitolul cheltuieli s-a înscris și suma de 20.285,20 lei necesară achitării datoriei existente către Societatea de Bazalt Cotroceni, de unde au fost achiziționate în anul 1915 pavele și dale de bazalt pentru amenajarea trotuarelor. Suma de 14.632,35 lei a fost înscrisă în buget pentru achitarea unui împrumut din partea domnului Samuil A. Iosef, care nu doar a împrumutat primăriei această sumă, ci a și donat suma de 40.000 de lei pentru construirea unui local de școală în mahalaua Sârbi. Împrumutul a fost necesar pentru finalizarea lucrărilor la această școală.
De asemenea, la capitolul cheltuieli au mai fost prinse sume privind plata unor datorii ale municipalității, plata unei rente de invaliditate, dar și subvenții acordate comitetelor școlare comunale pentru întreținerea localurilor de școli sau Societății Corale Reuniunea Muzicală Târgoviște, proaspăt înființată.
Bugetul de venituri și cheltuieli în forma prezentată a fost aprobat de membrii Comisiei Interimare cu unanimitate de voturi.
După votul favorabil acordat bugetului s-au luat în discuție și o serie de petiții având drept obiect: angajarea unui electrician la Uzina Electrică, pășunatul vitelor unor particulari în pădurea comunei de la Podul Heleșteului, plata ceasornicarului Primăriei sau reconstituirea unor dosare ale proceselor pe care Primăria le avea pe rol, împotriva unor locuitori din satele Udrești și Ulmi, pentru cotropirea a 150 de hectare de pământ, dosare distruse în incendiul de la Tribunal din 28 noiembrie 1916.
LILIANA STOICA este șef de serviciu la Arhivele Naționale Dâmbovița, absolventă a Facultăţii de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliţie „Al.I.Cuza” Bucureşti …